Gepost op

Tien soorten koffie die je makkelijk zelf kunt maken

In dit artikel zet ik de tien bekendste soorten koffie uiteen. En het leuke is: je kunt ze allemaal zelf maken, zónder professioneel espresso apparaat. Want met de espresso maker van ManoPresso maak je ze heel makkelijk zelf.

Soorten koffie gebaseerd op de espresso

Echte koffie drinkers weten het: hoe vaker je koffie drinkt, hoe beter je Italiaans spreekt. Want voor elke soort koffie die je kan maken bestaat wel een mooie Italiaanse naam. Zo kennen we de café latte, de cappuccino, de dopio, ristretto, en natuurlijk de espresso. Maar er zijn er nog veel meer.

soorten koffie - de espresso

1. Espresso

Natuurlijk is de basis voor alle koffie variaties de espresso. Één shot, zoals dat heet, wordt gemaakt door heet water onder druk door 7 a 8 gram fijn gemalen koffie te persen. Een espresso shot is meestal rond de 30 ml. In Italië heet dit gewoon een ‘caffè’. Met onze espresso maker is de espresso eenvoudig te maken, zonder dure apparatuur.

2. De doppio, of ook wel de dubbele espresso

Dit is een inkoppertje, doppio is namelijk Italiaans voor dubbel. gewoon twee shots espresso’s in en kopje. Mijn persoonlijke favoriet, het liefst met een glaasje koud water erbij.

3. De ristretto

Koffie waar je haren van overeind gaan staan. Een kleinere hoeveelheid water, dezelfde hoeveelheid koffie. Een lekker straf bakkie dus. En hij is op, voor je het door hebt.

4. Caffè lungo

Deze wordt vaak verward met de americano. De lungo zou je kunnen zien als een langgerekte espresso. De bereiding is hetzelfde, behalve dat je een veel grotere hoeveelheid water door de koffie perst. Daar is onze espresso maker op voorbereidt: er past zo’n 110 ml water in het reservoir, ruim genoeg voor een lungo. De lungo wordt wel wat bitterder dan de espresso, dit komt omdat je het water langer door de koffie stroomt, waardoor je meer componenten van de gemalen koffie meeneemt. En dat proef je.

5. Caffè Americano

De caffè americano begint niet met een leeg kopje. Je giet ongeveer 25 ml heet water in je kopje. Daar bovenop maak je een enkele of een dubbele espresso. Het water zorgt voor een mildere smaak. Maar doordat je de espresso later toevoegt, houd je wel de mooie crema laag van de espresso. En hij wordt niet zo bitter als de lungo, omdat je het water niet allemaal door de koffie perst.

Soorten koffie met melk

De koffie variaties met melk zijn onderweg soms wat lastiger te bereiden, maar thuis kun je je helemaal uit leven. Trouwens, op de camping kom je ook al gauw een heel eind.

Sommige soorten lijken erg op elkaar. Het is handig om te weten dat ze allemaal (op de mokka na) bestaan uit espresso met melk en/of melkschuim. De verhoudingen tussen deze componenten maken het verschil.

soorten koffie - de cappuccino

6. Cappuccino

Een lastige om foutloos te schrijven, maar wel één van meest geliefde koffiesoorten. Dit komt door zijn zachte smaak en de romige laag melkschuim bovenop. Een goede cappuccino bestaat uit drie gelijke delen: espresso, warme melk en melkschuim. Allereerst maak je een espresso in een ruim kopje. Vervolgens giet je hier geschuimde melk overheen. Geen melkschuimer? Geen nood, je kunt ook gewoon melk opwarmen in een pannetje en de melk schuimen met een garde. Zo doet mijn schoonmoeder het al jaren! Je giet eerst de melk over de espresso en eindigt met een laag melkschuim.

7. De caffè latte

Deze soort is erg vergelijkbaar met de koffie verkeerd. Veel melk, meer dan bij de cappuccino. Zonder melkschuim

8. Latte macchiato

Dit zit tussen de latte en de cappuccino in. Meer melk dan bij de cappuccino, maar, in tegenstelling tot de latte, mét melkschuim. De mooiste latte krijg je door eerst de melk en melkschuim in een doorzichtig glas te doen en even te wachten. Vervolgens giet je er voorzichtig een espresso bij. Je zult zien dat deze zich prachtig laat zakken tussen de laagjes in.

9. Espresso macchiato

De espresso macchiato is een espresso met daarop een kleine hoeveelheid melkschuim. Je begint met de melkschuim, daar voeg je de espresso aan toe.  Een andere naam voor deze koffie is caffè macchiato. Letterlijk betekent het ‘gevlekte koffie’.

10. Flat white

Last but not least hebben we de flat white. De flat white lijkt een soort tussenvorm van de cappuccino en de latte macchiato. Deze koffie bestaat uit een dubbele espresso en 2/3 warme melk. Bovenop ligt een heel dun laagje fijn melkschuim zonder bubbeltjes. Het voordeel van de flat white is dat deze wat sterker is door de dubbele shot espresso. Daarom ook één van mijn favorieten. Tip: verwarm de melk niet te heet, want als melk kookt verandert de smaak. Dat wil je altijd, maar zeker bij een flat white, voorkomen.

Andere soorten koffie

Natuurlijk zijn er nog veel andere koffie soorten te noemen, zoals de mokka (met cacao), caffè panna (met slagroom) en vele varianten met sterke drank. Ik wil me beperken tot de soorten die enkel bestaan uit espresso en melk.

Waarschijnlijk weet jij nog andere varianten. Wat is jouw favoriet? Like ons op facebook en laat een reactie achter.

Geef een reactie