Gepost op

Zo onderhoud je je portable espresso maker en houd je hem schoon

Goed onderhoud aan je espresso apparaat is van cruciaal belang voor de smaak van de koffie. Het is een belangrijke factor in het maken van een goede espresso. Hoe kun je de portable espresso maker van Manopresso zo goed mogelijk schoonmaken? In dit artikel geef ik je tips voor het eerste gebruik, voor het dagelijks onderhoud en voor periodiek onderhoud.

Voor het eerste gebruik

Voor dat je de espresso maker voor het heerst gebruikt, adviseer ik om hem een aantal keer door te spoelen met heet water. Daardoor reinig je het apparaat niet alleen, je zorgt ermee ook dat je eerste bakje koffie niet naar plastic smaakt.

Dagelijks onderhoud

Voor je begint

Voor je de espressomaker gebruikt, is het belangrijk om het apparaatje eerst door te spoelen met heet water. Daarmee spoel je achtergebleven koffie van de vorige keer weg. Ook dood je hiermee de eventuele bacteriën die in het apparaatje zijn gaan zitten. Toch doe je dit niet alleen voor de hygiëne: je verwarmt de espresso maker voor, zodat de temperatuur van het water dat je straks gaat gebruiken zo goed mogelijk behouden blijft.

Controleer voor je het apparaat in elkaar schroeft of de rubber ringetjes schoon zijn en er dus geen los koffie poeder of viezigheid op zit.

Het filter en het koffiebakje zou je nog apart kunnen afspoelen onder de kraan. De pomp (het middelste gedeelte) houd je het liefst zo droog mogelijk. Vooral de rode afdicht ring mag niet te nat worden en zeker niet nat worden opgeborgen. Hiervan zou hij op den duur slechter van kunnen afsluiten.

Na gebruik

Na elk gebruik kun je het beste eerst je espresso of andere koffie bereiding lekker opdrinken. Die is nu het lekkerst. En als je even wacht met het verwijderen van de koffie, zal je merken dat je het makkelijk er uit klopt als een soort koffietablet. Spoel het filterbakje altijd even na onder de kraan. (Dit kun je ook doen als je weer thuis komt na je wandeling natuurlijk). Plaats het lege bakje, draai het apparaatje weer in elkaar en sloep hem nog eens door met warm water.

Tot slot laat je het apparaat in losse delen een nachtje drogen. Zo werk je het meest hygiënisch met de Manopresso espresso maker.

Periodiek onderhoud

Eens in de zoveel tijd wil je het apparaat, en dan met name het filter, iets grondiger reinigen. Dat kan zijn als je hem een poosje niet gebruikt hebt, of een tijdje niet gaat gebruiken (e bergt hem bijvoorbeeld op zolder op, bij de kampeerspullen).

Één manier van schoonmaken zou al kunnen zijn door er een keer een reinigingstablet van bijvoorbeeld Saeco doorheen te spoelen. Hiermee verwijder je koffie olie en andere vuiligheden die in het apparaatje zijn gaan zitten. Er wordt door de fabrikant van deze tabletten aangeraden om dit elke 250 kopjes koffie te gebruiken.

Een andere, iets geavanceerdere methode is door de filterkop uit elkaar te schroeven. Maar daar moet je wel even de tijd voor nemen.

Met een klein lepeltje kun je het filter verwijderen.

verwijderen van filter met een lepeltje de filter en de filterkop van de manopresso

Vervolgens kom je drie kleine schroefjes tegen.

binnenkant van filter manopresso

Deze kun je met een kleine Philips schroevendraaier losschroeven. Daaronder vind je een veertje met een aantal kleine onderdelen. Nu kun je de hele filterkop onderdeel voor onderdeel schoonmaken.

Ik zou adviseren om dit niet te vaak te doen, omdat de schroefjes in kunststof geschroefd zijn en je het risico loopt dat je het kunststof dol draait na veel in en uit schroeven.

Maak de onderdelen na het schoonmaken ook goed droog, of laat ze even een nachtje liggen voor je het weer in elkaar schroeft.

achterkant van filter van de manopresso

let op de inkeping van het filter

Bij het in elkaar schroeven van de filterkop moet je letten op de kleine inkeping aan één van de drie randjes (zie foto). Deze valt in de kop over een randje, waardoor het geheel precies op de goede plaats komt. Dit is even een priegelwerkje, maar wel belangrijk. Anders loop je het risico dat je apparaat gaat lekken.

Waar moet je dus aan denken?

Om met de portable espresso maker een lekkere espresso te kunnen maken, is het erg belangrijk om het apparaat de juiste aandacht te geven. Samengevat moet je letten op de volgende punten:

  • Voor het eerste gebruik: een paar keer doorspoelen met heet water
  • Voor elk gebruik: Doorspoelen met heet water en controleren of de rubberrandjes schoon zijn
  • Na elk gebruik: Koffiedrab verwijderen, filterbakje schoonspoelen en apparaat nog eens doorspoelen met heet water
  • Periodiek onderhoud: reinigingstablet door het apparaat spoelen, of zelfs de filterkop open maken om vuiligheid te verwijderen

Hopelijk houd je met deze tips het apparaatje mooi schoon. Want een echt lekkere espresso begint met een schoon apparaat.

Geef een reactie